Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Kansen arbeidsmarkt verschillen per opleiding

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Start op arbeidsmarkt na studie verschilt enorm

Procestechniek is de mbo-opleiding met de beste arbeidsmarktpositie. Bij het hbo is dit mechatronica. De bol3-opleiding automatisering en de hbo-opleiding oriëntaalse talen en communicatie zijn veel minder kansrijk. Dit blijkt uit een onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en UWV, waarbij 59 mbo-opleidingen en 143 hbo-opleidingen zijn vergeleken.

Top 10 mbo-opleidingen

naar boven

Top 10 hbo-opleidingen

naar boven

Aanpak

De analyse is uitgevoerd op basis van het schoolverlatersonderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Het bevat geen prognoses en zegt ook niets over de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingen. Het levert wel robuuste informatie op, die kan worden gebruikt bij studiekeuzevoorlichting. Om de arbeidsmarktpositie van een opleiding te bepalen, is gekeken naar 5 factoren. Dit zijn:

  • werkloosheid

  • bruto maandloon

  • flexwerk

  • werken op het eigen niveau

  • werken in de eigen richting

Deze factoren zijn in de bijlage te vinden. Hier staat ook uitleg over de gekozen methodiek en de complete ranglijsten voor 59 mbo-opleidingen en 143 hbo-opleidingen (pdf, 1 MB).

naar boven

Betere voorlichting

De huidige informatievoorziening aan studiekiezers kan beter. Informatie over de arbeidsmarktpositie van opleidingen kan helpen om een bewustere keuze te maken en te zorgen voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio