Online solliciteren

  Print 

Online solliciteren

Een baan zoeken en solliciteren gaat heel vaak via internet. Als u online solliciteert is het belangrijk dat u voorzichtig omgaat met uw persoonlijke gegevens, daarom geven we u 9 tips over veilig online solliciteren. Lees ook onze adviezen over uw online profielen en solliciteren via e-mail en online sollicitatieformulieren.

Veilig online solliciteren: 9 tips

Op het internet zijn personen of organisaties niet altijd wie ze zeggen dat ze zijn. Het is dus belangrijk dat u voorzichtig omgaat met uw persoonlijke gegevens als u online solliciteert. Daarom 9 tips voor veilig online solliciteren.

 1. Geef nooit zomaar uw persoonlijke gegevens, zoals:

  • bankgegevens en rekeningnummer

  • kopie van uw paspoort

  • creditcardinformatie

  • burgerservicenummer (BSN)

  • rijbewijsnummer

  • inloggegegevens

 2. Controleer om welk bedrijf het gaat. Bekijk de website of zoek op internet naar informatie. Vindt u geen informatie? Of leest u veel klachten en negatieve berichten over het bedrijf? Let dan goed op. Als u geen goed gevoel heeft, solliciteer dan niet of stop het contact.

 3. Zorg voor een goede beveiliging van uw computer met een virusscanner en zet de firewall aan.

 4. Maak nooit geld over naar een mogelijke 'werkgever'. Grote kans dat die u probeert op te lichten.

 5. Open geen e-mails of bijlagen in e-mails als u de afzender niet kent. Als u dit wel doet bestaat de kans dat u een schadelijk programma installeert dat persoonlijke gegevens van uw computer steelt.

 6. Houd uw DigiD privé. Officiële instanties en bedrijven zullen nooit naar uw DigiD- of andere inloggegevens vragen. Volg de aanwijzingen op digid.nl/veiligheid.

 7. Kies een moeilijk te raden wachtwoord. Verander uw wachtwoord regelmatig en kies geen wachtwoord met persoonlijke gegevens.

 8. Pas op voor phishingmails van fraudeurs.

 9. Lees de tips op veiliginternetten.nl.

naar boven

Profiel op vacaturesites

Op veel vacaturesites kunt u een persoonlijk profiel aanmaken en uw cv plaatsen. Net als op werk.nl zoeken werkgevers via die vacaturesites naar personeel. Zorg dat uw profiel duidelijk is over wie u bent, wat u kunt en wat u wilt. Werkgevers zoeken bijvoorbeeld op naam van functie, sector, competenties en vaardigheden. Als u uw profiel volledig heeft ingevuld, wordt u sneller gevonden.

naar boven

Solliciteren via e-mail

 1. Gebruik een duidelijk e-mailadres met uw eigen naam. Bijvoorbeeld: Voornaam_Achternaam@gmail.com.

 2. In veel vacatures staat aangegeven wat u in het onderwerp van uw e-mail zet: de naam van de vacature en/of het vacaturenummer. Werkgevers vinden het prettig als u zich hieraan houdt.

 3. U kunt kiezen of u uw sollicitatiebrief apart meestuurt of in de e-mail zet. Als u kiest om uw brief in de e-mail te zetten, dan kunt u gewoon beginnen met de aanhef 'Geachte'.

 4. Zorg in dat geval dat de e-mail overzichtelijk blijft. Gebruik bijvoorbeeld witregels tussen de alinea's.

 5. Als u de brief apart meestuurt, houd de mail dan kort en bondig.

 6. Werkgevers kijken niet alleen naar uw sollicitatiebrief en cv, maar ook naar uw e-mail. Gebruik in e-mails geen populair taalgebruik. Schrijf zoals u in uw sollicitatiebrief zou doen.

 7. In een e-mail maakt u makkelijker fouten. Lees dus alles goed na.

 8. Uw cv stuurt u altijd apart mee als Word- of pdf-bestand.

 9. Controleer of alle bestanden die u mee wil sturen ook bij uw e-mail zitten.

naar boven

Solliciteren via online sollicitatieformulier

 1. Voor het invullen van online sollicitatieformulieren gelden bijna dezelfde regels als bij het versturen van sollicitaties per e-mail.

 2. Bij sommige sollicitatieformulieren kunt u uw sollicitatiebrief en cv uploaden. Maak daar gebruik van.

 3. Soms kunt u alleen in aparte invoervelden uw motivatie toelichten. Houd het dan kort en duidelijk.

naar boven

Denk ook aan uw cv en sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief en cv blijven belangrijk. Ook als u via e-mail of een online sollicitatieformulier reageert op een vacature. Lees hier meer over:

naar boven