Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Werkgelegenheid financiële dienstverlening

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Minder werkgelegenheid in de financiële dienstverlening

In de financiële dienstverlening zijn tussen 2008 en 2014 zo’n 35.000 banen verdwenen. Dat is een afname van 13%. Ook in 2015 daalde het aantal banen en de vooruitzichten voor 2016 en 2017 zijn niet goed. Dit komt doordat verschillende banken en verzekeraars reorganisatieplannen hebben waarbij veel mensen zullen worden ontslagen.

Niet snel een nieuwe baan

Mensen die in de financiële dienstverlening werkten en een WW-uitkering hebben, zijn gemiddeld ouder, hoger opgeleid en hadden vaker een vast contract dan de gemiddelde WW’er.

Ook vinden WW’ers uit de financiële dienstverlening niet zo snel een nieuwe baan. 38% heeft binnen 1 jaar nieuw werk. Dit ligt ver onder het gemiddelde: 65% van alle WW’ers heeft binnen 1 jaar een nieuwe baan.

Financieel specialisten, economen, vertegenwoordigers en inkopers komen vaker binnen een jaar aan het werk dan de boekhoudkundig medewerkers, receptionisten en telefonisten. Voor alle beroepsgroepen geldt dat 45-plussers minder snel aan het werk komen dan mensen die jonger zijn dan 45 jaar.

Kans op werk in zakelijke dienstverlening of als zelfstandige

Omdat er binnen de financiële dienstverlening minder werk is, gaan veel werkhervatters in andere sectoren aan de slag. De meeste werkhervatters uit de financiële dienstverlening gaan aan de slag in de overige zakelijke dienstverlening of als uitzendkracht. Opvallend veel werkhervatters beginnen voor zichzelf.

Meer weten? Lees het hele rapport Perspectieven voor WW uit de dienstverlening (pdf, 244kB)

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio