Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

ICT-beroepen

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Werkgevers moeite met vinden van ICT-personeel

De helft van alle ICT-vacatures is volgens werkgevers moeilijk te vervullen. Vooral de vraag naar hoogopgeleide programmeurs, ontwikkelaars en securityspecialisten is groot. Er zijn onvoldoende geschikte kandidaten voor deze beroepen. Opleidingstrajecten verkleinen de mismatch tussen vraag en aanbod.

Vraag en aanbod sluiten onvoldoende aan

In 2017 waren er ruim 53.000 vacatures in de ICT. Dit is 5% meer dan in 2016. Van de werkgevers met een personeelstekort geeft 6 op de 10 aan dat ze vacatures niet kunnen vervullen omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken.

Het grootste deel van de werkzame ICT’ers (62%) heeft een diploma op hbo- of wo-niveau. Dit is meer dan het aantal WW’ers in de ICT met een hoger opleidingsniveau (44%). Werkgevers bieden steeds vaker omscholing aan gemotiveerde werkzoekenden met of zonder ICT-achtergrond. Zo kunnen werkgevers de mismatch tussen vraag en aanbod verkleinen.

De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben het vaakst moeite om ICT-vacatures te vervullen. In het midden en zuiden van Nederland is het het lastigst om vacatures te vervullen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant (Brainport).

Onderstaande vacatures komen veel voor:

meest voorkomende ICT-vacatures: webdeveloper, programmeur scripttalen, programmeur .net, systeemontwikkelaar, servicedeskmedewerker
   ICT

Bekijk de Factsheet ICT (pdf, 889 kB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio