Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Schoonmakers

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Volop kansen voor schoonmakers

In 2018 werkten in Nederland 255.000 schoonmakers, 10.000 mensen minder dan in 2017. Maar tegelijkertijd is de vraag naar schoonmakers alleen maar toegenomen. Werkgevers staan juist te springen om nieuw personeel. Voor werkzoekenden biedt de schoonmaakbranche volop kansen.

Schoonmakers zijn schaars

Het aantal vacatures in de schoonmaak is de laatste jaren toegenomen. In 2018 ontstonden er in totaal bijna 48.000 vacatures voor schoonmakers. Het blijkt voor werkgevers steeds moeilijker te zijn deze vacatures te vervullen. Maar liefst 36% van de bedrijven ervaart problemen door een tekort aan personeel. In de gespecialiseerde reiniging (bijvoorbeeld industriële schoonmakers en glazenwassers) zijn schoonmakers het lastigst te vinden. Hier zijn de kansen op een baan dan ook het beste. Voor gespecialiseerde schoonmaakberoepen is vaak wel een opleiding vereist.

Contracten voor weinig uur

Ook reguliere schoonmakers zijn moeilijk te vinden. Dit komt doordat werkgevers vaak op zoek zijn naar personeel voor weinig uren per week. En dat terwijl werkzoekenden door de aantrekkende werkgelegenheid juist zoeken naar contracten voor meer uren in de week. Gemiddeld werken schoonmakers nu ongeveer 19 uur per week.

Bekijk de factsheet over de beroepsgroep schoonmaak van april 2019 (pdf, 455 kB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio