Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Technische beroepen

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Volop kans op werk in de techniek

Steeds meer vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Ook de komende jaren blijft er behoefte aan vakmensen in de techniek. WW’ers kunnen zich daarom laten omscholen naar een beroep in de techniek, vaak met baangarantie.

Motor van de economie

Techniek is een belangrijke motor van de economie: 1,2 miljoen mensen werken in een technisch beroep. Alleen in bedrijfseconomische en administratieve beroepen werken nog meer mensen. Sinds het begin van 2016 is het aantal vacatures met 16% gegroeid, naar 61.000 vacatures in het 3e kwartaal van 2017.

naar boven

Tekort aan technici

Vooral technici op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden. Werkgevers geven aan dat er te weinig reacties komen van sollicitanten op vacatures. Ook ontbreken de juiste kwalificaties bij sollicitanten, zoals het opleidingsniveau, werkervaring of vakkennis.

naar boven

Krapte neemt toe: kansen voor werkzoekenden

Momenteel is de arbeidsmarkt voor technische beroepen krap: er zijn weinig kandidaten ten opzichte van het aantal vacatures. Voor werkzoekenden zijn er hierdoor goede kansen op werk.

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de bouw en industrie groeit. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals metselaars, schilders en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinebedieners, lassers en procesoperators. Maar ook middenkader en hoger technisch personeel is moeilijk te vinden: werkvoorbereiders, calculators, ontwerper-constructeurs.

naar boven

Sterke daling WW-uitkeringen

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor technici daalde de afgelopen jaren sterk door de aantrekkende economie. Waren er in 2013 nog 125.000 nieuwe WW-uitkeringen, in 2017 zijn dit er nog maar 58.000. De kans om binnen 12 maanden weer aan het werk te komen, is voor technici beter dan gemiddeld. 75% van de WW’ers met een technisch beroep gaat binnen een jaar weer aan het werk tegenover een gemiddelde van 65%.

naar boven

Kansen voor werkzoekenden met interesse in techniek

UWV werkt samen met partners aan opleidings- en omscholingstrajecten, die ook voor werkzoekenden zonder concrete ervaring in de techniek interessant zijn. Vaak hebben deelnemers al ervaring in de techniek, maar ook werkzoekenden uit andere sectoren stappen over naar de techniek. Voorbeelden zijn ICT-medewerkers, magazijnmedewerkers, bakkers, slagers, chauffeurs en werkzoekenden met een achtergrond in de administratie of detailhandel. Er zijn projecten voor verschillende beroepen: operators, monteurs elektro, monteurs ICT/telecom, verspaners, automonteurs en bouwpersoneel. Belangrijkste eis is dat werkzoekenden interesse en gevoel voor techniek hebben. Daarom is er altijd een screening voorafgaand aan de scholing.

Lees de factsheet Technische beroepen (pdf, 550 kB).

Voorbeelden van technische 3 beroepen met goede kansen op werk: CNC verspaner, metselaar en installatiemonteur
Klik op de afbeelding voor een grotere versie
naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio