Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Detailhandel

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Steeds meer kansen in detailhandel, maar niet in hele sector

Het aantal banen in de detailhandel blijft groeien. Er ontstaan vooral kansen in webwinkels, bouwmarkten, woonwinkels en supermarkten. Toch is de kans op een baan niet in de hele sector detailhandel goed.

Banengroei: 6.000 banen erbij

De werkgelegenheid in de detailhandel groeit nog altijd door de goede economie. De omzet in de sector stijgt en daardoor ook het aantal banen. In 2018 en 2019 gaat  UWV uit van een jaarlijkse groei van zo’n 6.000 banen.

naar boven

Meer kans op baan voor verkopers

UWV ziet dat het aantal vacatures stijgt en aantal werkzoekende verkopers daalt. Hierdoor stijgen de kansen om aan de slag te komen. Maar niet in elk segment  van de detailhandel zijn de baankansen goed. Winkels in schoenen, huishoudelijke artikelen, kantoorartikelen en boeken bieden weinig kansen voor werkzoekende verkopers. Dit heeft ermee te maken dat een deel van de verkoop verschuift naar online. Daarnaast is er ook veel concurrentie  van andere werkzoekenden in deze segmenten.

naar boven

Vooral goede kansen bij webwinkels, bouwmarkten en supermarkten

De werkgelegenheid van webwinkels stijgt flink. Er zijn mogelijkheden om aan de slag te gaan in de bezorging, magazijnen of in klantcontactcentra. Ook bouwmarkten en woonwinkels doen het goed. Dit komt door de aantrekkende huizenmarkt, waardoor mensen vaker verhuizen en verbouwen. Daarnaast zijn de kansen op een baan goed in supermarkten, met name voor afdelingsmanagers.

naar boven

Klantgerichtheid wordt belangrijker

Klantbeleving wordt steeds belangrijker voor fysieke winkels. Dat betekent voor het winkelpersoneel dat er hogere eisen worden gesteld aan klantgericht werken. Ook hebben medewerkers betere vakkennis nodig. Een medewerker moet klanten goed kunnen informeren met productkennis. Daarnaast zijn digitale vaardigheden ook belangrijk, doordat winkels steeds vaker gebruikmaken van technologische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan slimme kassasystemen.

Bekijk de factsheet Detailhandel (pdf, 461 kB).

naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio