Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Groothandel

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Volop mogelijkheden in de groothandel

Het aantal vacatures in de groothandel is de laatste jaren gestegen. De meeste vacatures ontstaan voor commercieel-administratief personeel (zoals commercieel medewerkers binnendienst, verkoopmedewerkers en accountmanagers), productiemedewerkers, transport en logistieke beroepen (o.a. chauffeurs, magazijnmedewerkers en orderpickers) en voor onderhoudsmonteurs.

Meeste werkgelegenheid in groothandel non-food

Groothandelsbedrijven kopen goederen van producenten en verkopen ze door aan bedrijven en andere grootverbruikers. Binnen de sector werken de meeste mensen in de groothandel non-food, een verzamelnaam voor groothandels in bijvoorbeeld kleding, consumentenapparatuur of woninginrichting). Daarnaast werkt een groot deel van de mensen in de groothandel voor voedingsmiddelen, de groothandel in industriemachines en in de overig gespecialiseerde groothandel (onder andere chemische producten, metaal en bouwmaterialen).

naar boven

Communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en digitale vaardigheden worden steeds belangrijker

De 24-uurs economie, toenemende klanteisen en digitalisering en automatisering van processen hebben impact op het werken in de groothandel. Binnen de groothandel neemt de werkdruk   toe door files en afnemers die verwachten dat wat vandaag wordt besteld, morgen wordt geleverd. Mede hierdoor verschuiven bij sommige beroepen de werktijden, terwijl bij andere beroepen de rol van data-technologie groeit.

naar boven

Kansen voor verschillende beroepen van laag tot hoog

De groothandel biedt werkgelegenheid aan diverse beroepsgroepen. Op dit moment is het tekort aan personeel het grootst onder groothandels met eigen distributiekanalen. Het gaat daarbij vooral om chauffeurs en logistiek personeel. Maar ook voor groothandels in machines en apparatuur is het lastig om aan voldoende personeel te komen. Hier is vooral een tekort aan technici. Dit biedt mogelijkheden voor werkzoekenden. Er zijn bijvoorbeeld kansen voor technisch-commercieel personeel, transportplanners en programmeurs.

Ook voor laagopgeleiden zijn er in de groothandel goede mogelijkheden. Het gaat dan om beroepen als expeditiemedewerker, lader/losser, heftruck- en vrachtwagenchauffeur.

Bekijk de Factsheet arbeidsmarkt Groothandel (pdf, 401kB)

naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio