Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Horeca, catering en verblijfsrecreatie

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden moeten personeelstekort oplossen

De komende jaren blijft de werkgelegenheid in de sector horeca, catering en verblijfsrecreatie groeien. Dat zorgt voor meer moeilijk vervulbare vacatures, bijvoorbeeld voor koks en medewerkers fastfood. Horecaondernemers proberen daarom personeel voor zich te winnen met betere arbeidsvoorwaarden, zoals aantrekkelijkere werktijden.

Vaker uit eten en naar de dierentuin

De stijging van werkgelegenheid in de horecasector is niet nieuw. Sinds 2011 zijn er al zo'n 90.000 banen bijgekomen. Dat komt onder meer omdat we vaker een bezoek brengen aan restaurants, recreatieparken en dierentuinen.

Klik op afbeelding voor grotere versie

Steeds meer initiatieven om personeelstekort op te lossen

Een derde van de recreatieparken en een kwart van de hotels ervaart problemen vanwege een tekort aan personeel. UWV heeft een inventarisatie gemaakt van initiatieven om dit personeelstekort in de sector op te lossen:

  • Een aantal horecaondernemers biedt aantrekkelijke werktijden aan, zodat werknemers bijvoorbeeld minder dagen en minder in de avonden en weekenden hoeven te werken.

  • Andere ondernemingen stappen over naar een vierdaagse werkweek.

  • De groeiende 'daghoreca' (bijvoorbeeld koffiezaken, lunchrooms en cafés) bieden de mogelijkheid om op andere uren te werken.

  • Ondernemingen investeren in opleidingen en cursussen voor werknemers. Dat doen ze vaak in samenwerking met UWV en gemeenten.

  • CenterParcs biedt medewerkers housekeeping een contract aan van 13 maanden met uitzicht op een vaste baan, een goed inwerktraject van 10 dagen, en goede begeleiding tijdens het werk.

Kansen voor werkzoekenden

Voor werkzoekenden is er vooral kans op werk als koks en medewerkers in de bediening. Voor studenten met een mbo-diploma zijn er heel goede kansen in de functies 1 emedewerker fastservice en zelfstandig werkend kok.

Lees meer in de factsheet Horeca, catering en verblijfsrecreatie van 26 april 2018 (pdf, 497 kB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio