Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Installatiebranche

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Veel werk in de installatiebranche

De komende jaren blijft de vraag naar installatiepersoneel groot. Dit komt door de gunstige economie en doordat er steeds meer personeel nodig is voor de bouw en aanleg van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Bedrijven hebben hierdoor veel werk, maar dit zorgt ook voor toename van personeelstekorten. Dit zal de komende jaren aanhouden.

Wat is de installatiebranche?

De werkzaamheden van de branche vallen grotendeels onder de bouwinstallatie, zoals het aanleggen van buizen, kabels, leidingen en installatie van sanitair en verwarming. Een klein deel van de werkzaamheden valt onder de industrie, zoals het installeren van tanks, ketels en industriële installaties. Eind 2017 zijn er in totaal 124.000 werknemers in de installatiebranche.

naar boven

Sterke groei vacatures

Het aantal vacatures is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Zo stonden er in het 1e kwartaal van 2016 4.000 vacatures open. In het 4e kwartaal van 2017 is dit aantal toegenomen tot 6.800. De arbeidsmarkt voor installatieberoepen is dan ook zeer krap. In een krappe arbeidsmarkt heeft een werkgever moeite om aan personeel te komen. Voorbeelden van beroepen waarvoor het moeilijk is om aan personeel te komen zijn elektriciens, loodgieters, onderhouds- en installatiemonteurs. Ook is er veel vraag naar technisch kader en hoger personeel zoals tekenaars, werkvoorbereiders, projectleiders en ontwerpers van installaties.

naar boven

Steeds meer personeel nodig door overstap duurzame energie

Ook de komende jaren verwacht UWV dat werkgevers moeite hebben met het vinden van personeel. Dit geldt vooral voor elektriciens, loodgieters en ingenieurs. Dit heeft te maken met de energietransitie, waarbij gebouwen energiezuinig moeten worden gemaakt en veel bedrijven en mensen overstappen naar duurzame energiebronnen. Ook wordt de gaswinning uit Groningen steeds minder, waardoor gebouwen op een andere manier verwarmd moeten worden. Dit levert veel werk op voor de bouwsector en met name voor de installatiebranche.

naar boven

Goede kansen voor werkzoekenden

De kansen voor werkzoekenden in de installatiebranche zijn goed: het aantal nieuwe uitkeringen voor WW’ers met een installatieberoep zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Ook zijn 6 op de 10 loodgieters en elektriciens binnen 6 maanden nadat ze een WW-uitkering hebben aangevraagd, weer aan het werk. Dat is veel hoger dan gemiddeld.

naar boven

Omscholen voor baan installatiebranche

UWV werkt samen met diverse werkgevers uit de installatiebranche om zij-instromers om te scholen. Er zijn opleidingen voor monteurs elektrotechniek, monteurs zonnepanelen, en algemeen monteurs in de installatiebranche. Werkzoekenden met interesse in één van deze scholingstrajecten kunnen zich aanmelden via kansenindetechniek@uwv.nl.

Bekijk de factsheet over de installatiebranche (pdf, 424 kB).

naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio