Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Motorvoertuigen en tweewielers

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Automonteurs hebben goede kansen op werk

Na jaren van daling komen er sinds 2015 weer meer banen en vacatures bij in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Er zijn vooral goede kansen voor automonteurs. In de afgelopen twee jaar groeide het aantal vacatures voor automonteur met meer dan 2.000.

De motorvoertuigen- en tweewielerbranche bestaat uit verschillende soorten bedrijven. Autobedrijven, bedrijfswagens/trucks en tweewielerbedrijven vormen de grootste groep. De branche heeft 2 hoofdactiviteiten: verkoop en onderhoud van auto’s.

Aantal banen stabiliseert

De branche had tussen 2008 en 2014 veel last van de economische crisis. Het aantal dienstverbanden daalde en het aantal vacatures nam af. Vooral in 2012 en 2013 daalde het aanbod van vacatures sterk. In 2015 stopte deze ontwikkeling en sindsdien neemt het aantal banen en vacatures weer toe. De verwachting is dat de werkgelegenheid de komende jaren stabiel blijft.

Automonteurs snel uit WW

Automonteurs hebben een goede kans op een baan. Momenteel zijn er ongeveer evenveel openstaande vacatures als werkzoekenden. In een aantal regio’s zijn er zelfs weinig kandidaten voor vacatures. Het gaat hier om beroepen als APK-keurmeester, (bedrijfs)autotechnicus, autoschadehersteller en – technicus.

Ook vinden werkloze automonteurs (en andere technische beroepen als schilder en metaalspuiter, machinemonteur) redelijk snel een nieuwe baan. Het aantal mensen dat na 6 maanden WW nieuw werk heeft is bovengemiddeld.

Minder verkoop van nieuwe auto’s 

De verkoop van nieuwe auto’s staat onder druk. Dit heeft meerdere redenen:

  • De consument wil niet zozeer een auto bezitten, maar kunnen gebruiken.

  • Er zijn meer alternatieve mobiliteitsoplossingen, zoals deelauto’s en P&R-locaties.

  • Auto’s gaan langer mee, waardoor mensen minder snel een nieuwe auto kopen.

Meer behoefte aan hoger opgeleid personeel

De komende jaren is er behoefte aan hoger en breder opgeleid personeel. Naast een hoger opleidingsniveau op commercieel gebied is ook technische kennis nodig. Zo moeten vooral verkopers van bedrijfswagens en trucks ook kunnen adviseren over het onderhoud en gebruik van het voertuig.

Ook aan onderhoudspersoneel worden hogere eisen gesteld. Door technische ontwikkelingen bestaat een groot deel van de techniek van auto’s uit computers en software. Dit zal alleen maar meer worden. Dit vraagt om nieuwe en andere kennis op het gebied van software en elektronica.

Goede arbeidsmarktperspectieven voor mbo-studenten

Voor mbo-studenten die een opleiding volgen in de mobiliteit en carrosserie is er de komende jaren een goede kans op een baan.

Bekijk het rapport arbeidsmarktupdate motorvoertuigen en tweewielerbranche (pdf, 336 KB)

Bekijk de samenvatting van het rapport (pdf, 124 kB)

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio