Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Webwinkels

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Vraag naar personeel in webwinkels groeit

Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor winkelen via internet. De sterke opkomst van webwinkels levert veel nieuwe werkgelegenheid op. Het aantal werknemers bij webwinkels nam tussen 2012 en 2016 toe van 38.000 naar 62.000. Vooral ICT’ers, inkopers en logistiek medewerkers zijn steeds lastiger te vinden.

Kans op baan op alle niveaus

UWV deed onderzoek bij 5 grote webwinkels. Uit dit onderzoek blijkt dat er in webwinkels banen zijn op alle opleidingsniveaus en dat er ook behoefte is aan personeel op deze niveaus. Zo hebben webwinkels behoefte aan:

  • Vriendelijke en sterke bezorgers (vaak geen opleidingseis);

  • Nauwkeurig werkende logistieke krachten, die meedenken met het totale logistieke proces (vaak geen opleidingseis, soms mbo-niveau);

  • Klantcontactmedewerkers die denken vanuit de klant en dus begrijpen welke behoeften zij hebben (minimaal mbo-niveau);

  • Ervaren inkopers (minimaal hbo-niveau);

  • ICT’ers en dataspecialisten met specifieke kennis (hbo/wo-niveau).

Piek in logistiek in december

De grote webwinkels hebben moeite om voldoende goede logistieke krachten te vinden. Dit komt doordat het logistieke proces 24 uur per dag, 7 dagen in de week doorgaat. En daar zijn veel mensen voor nodig. In december is de vraag naar personeel nog groter. Webwinkels zetten tijdens deze piekmomenten extra personeel in. Maar ook na de feestdagen zijn er goede kansen op een baan voor logistiek medewerkers.

Webwinkels geven aan dat logistiek personeel dat meerdere taken tegelijk kan oppakken erg gewild is. Het gaat dan om het verwerken van inkomende en uitgaande goederen, het inpakken van producten en het verwerken van retouren.

De functies met de meeste kans op een baan in een webwinkel zijn: bezorgers, logistiek medewerkers, inkopers, klantcontactmedewerkers,
   ict'ers en dataspecialisten

Bekijk het rapport Kansen in webwinkels (pdf, 828 kB).

Webwinkels vallen onder de sector detailhandel. Benieuwd naar de ontwikkelingen in de rest van de detailhandel? Bekijk het rapport Detailhandel arbeidsmarktupdate (pdf, 1 MB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio