Meer over werk

  Print 

Vrijwilligerswerk helpt u bij het vinden van een baan!

Vrijwilligerswerk is een goede manier om nieuw werk te vinden. Wilt u weten waarom? Hieronder staan een paar redenen.

  • Geen gaten in uw cv: door vrijwilligerswerk te doen, laat u zien dat u initiatief neemt. Werkgevers zien dat graag. U heeft ook altijd een goed antwoord op de vraag wat u de laatste tijd heeft gedaan, ondanks dat u geen betaald werk had.

  • Nieuwe vaardigheden en competenties: als u uitgekeken bent op het soort werk dat u deed, kunt u door vrijwilligerswerk ontdekken wat u wel wilt. Zo doet u nieuwe werkervaring op en kunt u dat ook laten zien aan mogelijke werkgevers.

    Wist u dat veel vrijwilligers kantoor- en administratief werk doen?

  • Groter netwerk: de meeste mensen vinden een baan via hun netwerk. En vrijwilligerswerk is een hele goede manier om dat netwerk te vergroten.

  • Nieuwe inzichten over uzelf: van vrijwilligerswerk leert u altijd wel iets nieuws over wat u leuk vindt, wat u kunt, waar u goed in bent en waar u plezier aan beleeft. Daar heeft u wat aan in uw zoektocht naar een nieuwe baan.

Daarnaast is het goed dat u gebruik blijft maken van uw talenten en iets kunt betekenen voor anderen. En het is natuurlijk een nuttige manier om uw tijd te besteden.

Ervaringen van anderen

Op werkblad.nl leest u meer over werkzoekenden die vrijwilligerswerk deden:

UWV moedigt vrijwilligerswerk aan

UWV vindt het een goed idee als u vrijwilligerswerk doet. Ook wanneer u een uitkering krijgt. Er zijn wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u vrijwilligerswerk gaat doen (uwv.nl). Lees ze goed als u als vrijwilliger aan de slag wilt gaan.

Vrijwilligerswerk in het zonnetje

Wist u dat bijna de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk doet? Verreweg de meeste vrijwilligers doen het omdat ze er plezier in hebben. Maar meer dan de helft zegt ook vrijwilligerswerk te doen om nieuwe dingen te leren. Een groot deel van de vrijwilligers is namelijk werkzoekend en gebruikt het vrijwilligerswerk om aan een baan te komen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek en kennisinstituut Movisie.

De meeste vrijwilligers zijn tussen de 35 en 45 jaar oud. Ze zetten zich vooral in voor sportverenigingen, scholen, jeugdverenigingen, levensbeschouwelijke organisaties en de verzorging en verpleging. Het werk bestaat voornamelijk uit bestuurlijke taken, kantoorwerk en administratie, en training of scholing.