Meer over werk

  Print 

Personal branding helpt u bij het vinden van een baan

Als u werk zoekt, is het goed om te weten wat u uniek maakt, waar u goed in bent en waarmee u zich onderscheidt van anderen. Gebruik die kenmerken, zodat mogelijke werkgevers en mensen in uw netwerk een duidelijk beeld van u krijgen. Personal branding kan u hierbij helpen.

Zie uzelf als een merk

Personal branding is een Engelse term en betekent uzelf als ‘merk’ zien. Met personal branding presenteert u zichzelf ook als merk aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat u krijgt van uw favoriete drankje. Vaak is dat gevoel ontstaan door de reclame over dat drankje. Als dan ineens de zon schijnt, krijgt u zin in dat bepaalde drankje.

Dat kunt u ook voor uzelf doen. Bedenk enkele bijzondere (onderscheidende) kenmerken waarvan u wilt dat anderen daar aan denken als ze met u in contact komen. Om het populair te zeggen: zet uzelf op een bepaalde manier in de etalage. Als een iemand dan vacature heeft waar u goed bij past, denkt die misschien wel sneller aan u.

Wat zijn uw unieke kenmerken

Om te weten waar u goed in bent, waarmee u zich onderscheidt en wat u uniek maakt, kunt u verschillende testen maken via werk.nl. De resultaten kunt u gebruiken om uzelf te profileren. Hebben werkgevers interessante banen of projecten en zijn ze op zoek naar iemand met uw kenmerken? Dan denken ze gelijk aan u. U valt dus op tussen alle andere kandidaten.

Tips over personal branding

Wilt u weten hoe u personal branding kunt inzetten bij het vinden van een baan? Wij geven u 5 tips.

  1. Schrijf een blog over uw vakgebied of uw vrijwilligerswerk. Zo laat u zien waar u goed in bent, wat u leuk vindt en wat u uniek maakt.

  2. Deel uw kennis met anderen, bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten, bij uw vrijwilligerswerk of via social media.

  3. Volg het UWV-webinar Nieuwe kansen creëren met profileren.

  4. Lees op mijnonlineidentiteit.nl hoe u zich op Twitter en Facebook kunt presenteren met personal branding.

  5. Zorg dat uw uitingen op social media passen bij uw persoonlijke merk. Als mensen uw naam op Google intypen krijgen ze een eerste indruk van u.