Meer over werk

  Print 

Werken in het buitenland. Hoe pak je dat aan?

Als u ook zoekt naar banen in het buitenland vergroot u uw kans op werk. Als Nederlander mag u wonen, werken en studeren in veel andere Europese landen.

UWV is lid van EURES, het Europese netwerk voor arbeidsbemiddeling. EURES staat voor EURopean Employment Services. Het is een Europees netwerk, dat informatie en advies geeft over werken en leven in 32 landen van Europa. Voor sommige sectoren zijn er regelmatig internationale bemiddelingsprojecten, bijvoorbeeld voor de horeca, klantcontactcentra of voor het toerisme. Wilt u meer weten over werken en wonen in Europa of wilt u Europese vacatures bekijken? Kijk dan eens op de website van EURES of werk.nl/eures. U kunt hier ook uw cv plaatsen, zodat werkgevers u kunnen benaderen, en u vindt er per land handige sollicitatietips.

Werken over de grens in België of Duitsland

Voor werkzoekenden in grensregio’s, waar de banen niet voor het oprapen liggen, is er de mogelijkheid om over de grens aan de slag te gaan. Grensinformatiepunten (GIP) langs de Nederlands-Belgische en Nederlands-Duitse grens kunnen daarbij onafhankelijk advies geven over wonen, werken en studeren in het buurland.

Werk zoeken in het buitenland met een WW-uitkering

Het is mogelijk om 3 maanden met behoud van uw Nederlandse WW-uitkering in het buitenland werk te zoeken. Heeft u een WW-uitkering en wilt u (ook) werk gaan zoeken in het buitenland? Bespreek dat dan voor uw vertrek met uw adviseur werk of via UWV Telefoon Werknemers, 088-898 9294. (Kijk voor de kosten van dit telefoonnummer op uwv.nl/bellen). Na uw vertrek uit Nederland moet u zich binnen 7 dagen inschrijven bij het arbeidsbureau in uw nieuwe land. Ook moet u de regels van de werkloosheidsinstelling van uw nieuwe land volgen. Op uwv.nl staat alle informatie over uw WW-uitkering houden als u naar werk zoekt in het buitenland.

Een eigen bedrijf in het buitenland

Heeft u een WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf beginnen in het buitenland? Informeer dan via de Werkmap bij uw adviseur werk naar de mogelijkheden en de voorwaarden. 

Seizoenwerk in het buitenland

Bent u van plan om seizoenwerk in het buitenland te gaan doen, zoals druiven plukken, vraag dan eerst via de Werkmap aan uw adviseur werk wat de mogelijke consequenties zijn.

Vacatures in heel Europa

Bekijk de wekelijkse  EURES vacaturekrant (pdf, 1 MB). Een actueel overzicht van vacatures van Europese werkgevers die op zoek zijn naar Nederlandse medewerkers.

Meer in de Werkhoek over werken in Europa