Meer over werk

  Print 

Sollicitatiebrief: 5 tips voor een goede slotalinea

De afsluiting van uw sollicitatiebrief is net zo belangrijk als de opening. In de laatste alinea overtuigt u de werkgever ervan u uit te uitnodigen voor een gesprek. Neem daarom ook de tijd voor het schrijven van een sterk slot.

Wij geven u 5 tips:

1. Wees uzelf

Uw brief met standaardzinnen afsluiten kan. Maar de werkgever kent deze vaak al. Interessanter is het wanneer u iets persoonlijks bedenkt. Hiermee zorgt u ervoor dat de werkgever u onthoudt. Wees hierin origineel, maar blijf ook gewoon uzelf. U hoeft dus geen reclameslogan te bedenken om uw brief mee te eindigen.

2. Maak een brug naar het gesprek

Met een brug wekt u nieuwsgierigheid op en laat u blijken dat u graag op gesprek wilt komen. Een bekende standaard slotzin is: ‘Graag kom ik in een persoonlijk gesprek een toelichting geven op mijn sollicitatie.’ Maar wat komt u precies toelichten? Misschien heeft u een vraag die u graag tijdens een sollicitatiegesprek wilt stellen. Of u wilt meer vertellen over een succeservaring in uw werk. Stip dit aan de slotalinea.

3. Laat uw enthousiasme zien

Zinnen als ‘ik hoop dat u me uitnodigt voor een gesprek’ of ‘in afwachting van uw reactie’ kunnen twijfelend en afwachtend overkomen. Laat duidelijk zien dat u enthousiast bent. U kunt bijvoorbeeld afsluiten met: ’Ik kijk met plezier uit naar een uitnodiging voor een gesprek.’ Of: ’U heeft nu een eerste indruk van mij. In een sollicitatiegesprek vertel ik u graag meer over mijn enthousiasme voor deze functie.’

4. Bedank de werkgever voor het lezen van uw brief

Verplaats u in de werkgever. Hij zal misschien 100 sollicitatiebrieven lezen en dat kost veel tijd. Met een eenvoudige zin als ‘Bedankt voor uw tijd’, laat u zien dat u zich hiervan bewust bent.

5. Denk aan de lengte

Tot slot nog deze tip: houd ook de slotalinea kort en krachtig. Het is heel goed mogelijk om in 40 tot 50 woorden uw brief goed af te ronden.

Meer tips voor uw sollicitatiebrief?

Wilt u meer tips over het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Lees dan hier verder:

- het schrijven van een goede openingszin schrijft waarmee u opvalt;

- de indeling van een goede sollicitatiebrief.